Čitaj mi!

TV minijature: Pupin i Tesla na Gardošu

Brojni turisti i posetioci iz zemlje i sveta ovoga leta imali su priliku da se u Milenijumskoj kuli ili Kuli na Gardošu na izložbama posvećenim Mihajlu Pupinu i Nikoli Tesli bliže upoznaju sa neizbrisivim tragom koji su srpski naučnici ostavili u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva.

Izložba "Mihajlo Pupin - X zraci'' autora dr Dragoljuba Cucića organizovana je povodom obeležavanja 125 godina od otkrića rendgenskog zračenja, kojem su i Nikola Tesla i Mihajlo Pupin dali ogroman doprinos, a Pupin posebno svojim otkrićem sekundarnog zračenja. Ova jedinstvena postavka u organizaciji Ateljea i galerije "Čubrilo", predstavila je posetiocima i ljubiteljima nauke dela genija iz Idvora kroz 10 panoa o rendgenu, iks zracima i naporima Mihajla Pupina da javnosti kroz fotografiju, popularnu i stručnu štampu objasni značaj otkrića da je ljudsko telo providno.

Izložbom "Teslina istraživanja u Koloradu Springsu" Vladimira Jelenkovića i Zorana Jovanovića Jusa obeležen je Teslin dan. Na izložbi su predstavljena i dokumenta iz kolekcija Muzeja Nikola Tesla i Biblioteke iz Kolorado Springsa. Prepoznajući veliki značaj očuvanja uspomene i promocije lika i dela Nikole Tesle, opština Zemun i atelje Čubrilo su manifestaciju "Teslin dan" uvrstili u program redovnih godišnjih manifestacija i to nekoliko godina pre nego što su to učinili Njujork, Filadelfija, Pert, Zagreb...

Autor emisije je Goran Maslar