Čitaj mi!

Trag: Gliga - Svetozar Gligorić, šahovski velemajstor

Životni put šahovskog velemajstora koji je više od svega voleo muziku.

Decenijama su ga smatrali najboljim šahistom van Sovjetskog Saveza. Njegovi uspesi na crno-beloj tabli bili su jedna od najlepših vesti u Jugoslaviji koja se oporavljala od Drugog svetskog rata.

Bez roditelja je ostao pre početka rata u kome je aktivno učestvovao. Prešao je stotine hiljada kilometara i paralelno sa nastupima na turnirima izveštavao je sa drugih kontinenata, ratom zahvaćenih područja i intervjuisao svetske državnike za najčitanije listove i Radio Beograd. Čitav život posvetio je igri na 64 polja žudeći za vremenom koje nije imao za muziku. Sa 81 godinom angažovao je tri muzička učitelja, sa 88 godina objavio je album „Kako sam preživeo 20. vek". Preminuo je 14. avgusta 2012. godine.

Ko je bio čovek čije ime nosi nagrada za fer-plej Svetske šahovske federacije, jedna ulica u Beogradu, ali i nekoliko šahovskih klubova u zemlji i inostranstvu? O čoveku koji nije delio savete već je davao primer u dokumentarcu „Gliga" govore njegovi prijatelji, ali i sam Svetozar Gligorić. Govorio je 10 svetskih jezika. Poznavao brojne poznate ličnosti širom planete.

Autor i scenarista: Marko Maksimović