Čitaj mi!

Svako bi skočio - poplave 2023.

Kiša je padala kad je snegu vreme bilo, temeprature su bile visoke kad je minusu bilo vreme. Reke su se izlile pred sam kraj januara, kao što nikad bilo nije. Poplave su bile i prošle i svi koji svojom nogom ne gaze po blatu i mulju već su zaboravili na najvažnije vesti od pre samo desetak dana.

Kako je danas u Prijepolju, Brodarevu, Sjenici, Novom Pazaru i Raški? Kako je onima u gumenim čizmama, koji još ne mogu da zaborave šta sve reke Lim i Raška, sa svojim pritokama, mogu da učine u bilo koje vreme?

U Novom Pazaru poplavu iz januara 2023. mnogi porede sa velikom poplavom iz novembra 1979. Možda je ona pre 44 godine bila razornija, možda je i vodostaj bio za neki centimetar viši, ali tada se niko nije udavio. Ramiz Rožajac i Safet Zekić bili su prve komšije. Sada su na njihovim kućama dve umrilice.

Svaki čovek i svako mesto danas ima svoju priču o poplavama iz januara 2023. Voda se potrudila da tako bude - ni jedna kuća niti jedno mesto ne liče, na svakom mestu voda je vredno ostavljala drugačije uspomene. Ova poplava odnela je dva ljudska života, a donela lekciju o herojskom činu komšije Safeta koji je skočio da spase Ramiza. Poplava je donela i Belog, heroja iz Novog Pazara, koji je, kad niko nije smeo, ušao u vodu i spasao Safetovog sina.

Ova poplava nije kao ona iz 1979. sa kojom je porede. Ovo je tragična poplava, u kojoj je, zbog najdivnijih ljudskih osobina: ljubavi, hrabrosti i nesebičnosti, čovek na kraju ipak pobednik.

Urednik: Gorislav Papić

Autor: Dalibor Žarić 

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]