Čitaj mi!

Ruždi, fatva i pokušaj ubistva s predumišljajem

Pisac Salman Ruždi se oseća bolje, nakon što je u petak uboden nožem u Njujorku. Ipak, njegov oporavak će trajati dugo. Iranski verski vođa ajatolah Homeini 1989. mu je izrekao smrtnu presudu, ali je fatva zbog knjige „Satanski stihovi" povučena 1998. godine. Teheran danas poručuje da su za napad u Njujorku odgovorni jedino Ruždi i njegove pristalice. U emisiji pogledajte priču o životu i delu Salmana Ruždija.

Ne igram sa protivnikom, igram protiv figura - tako je svoju partiju šaha opisivao Svetozar Gligorić. Zahvaljujući njemu, Jugoslavija je smatrana šahovskom velesilom. U istoriji šaha danas postoje njegovi potezi, u istoriju novinarstva Gligorić je ušao zbog opisa najvećih šahovskih mečeva. Prošlo je 10 godina od smrti Svetozara Gligorića. U Oko magazinu pogledajte priču o generalu "drvene vojske", kako je jednom sebe opisao.

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]