Čitaj mi!

Od Maršićanina do Dačića - svi naši predsednici Skupštine

Ko je sve predsedavao srpskim parlamentom od 5. oktobra do danas, ko je bio najbolji spiker u ovom veku a koga građani najviše pamte?

U ponedeljak će, konačno da se održi konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije. Najstariji izabrani poslanik Vladeta Janković trebalo bi da predsedava sednicom a ukoliko se on kao i u beogradskoj skupštini zahvali na toj privilegiji taj posao će obavljati drugi najstariji poslanik Verko Stevanović. Predsednik skupštine, inače po Ustavu je treća najvažnija funkcija u državi. Ko je sve predsedavao srpskim parlamentom od 5. oktobra do danas, ko je bio najbolji spiker u ovom veku i koga građani najviše pamte?

Petar Lubarda je bio "zaista genijalan slikar, koji je ostavio delo za snove i antologiju, za obimne ispire i usamljene šetače", smatrao je Mića Popović. Milan Kašanin je pisao da je Lubarda "uravnotežen, zdrav i snažan" i "tipičan predstavnik vitalnih i umetničkih sposobnosti našeg čoveka" a Svetislav Vinaver je govorio da da odlazi da gleda Lubardine slike svakog dana dok traje izložba. Juče se navršilo 115 godina od rođenja ovog velikog srpskog slikara i tim povodom podsećanje na priču: Fantastična zver ponovo u Beogradu.