Čitaj mi!

Doček Novaka Đokovića

Pre 11 godina Novak Đoković ostvario je svoje dečačke snove osvajanjem prve vimbldonske titule i dolaskom na prvo mesto ATP liste, što je proslavio u Beogradu sa 50 hiljada oduševljenih navijača.

Sada želi sa svima njima da podeli radost i posle 21. gren slem trofeja, sedmog na Vimbldonu. Posle istorijske pobede nad Nadalom 2011. u Londonu, Novakova glad za najvećim trofejima bila je sve veća, pa je nastavio da dominira svetskim tenisom i pomera granice. Čak 373 nedelje bio je svetski broj 1, osvojio je svaki od gren slemova bar po dva puta, a na Otvorenom prvenstvu Australije je apsolutni rekorder sa devet titula u singlu.

Ipak, najstariji od svih pehara, onaj koji je kao dečak pravio od kartona kako bi imitirao šampionsko slavlje, ostao je najdraži njegovom srcu. Zato je u finalima Vimbldona odigrao antologijske mečeve i u poslednjih osam izdanja prestižnog turnira čak šest puta podizao je omiljeni trofej.

Tri puta je u finalima pobeđivao rekordera Rodžera Federera, spasavao čak i meč lopte i sada ima samo jednu vimbldonsku titulu manje od doskora nedostižnog Švajcarca. Magija Centralnog terena, koji je proslavio vek postojanja, toliko je jaka u Novakovom slučaju, da je neporažen na tom mestu već punih devet godina, što nikome nije uspelo kroz vimbldonsku istoriju.

Posle mučnog početka sezone i proterivanja iz Australije, Novaku je bilo potrebno vreme da uđe u šampionski ritam, ali kada dođe na Vimbldon, postaje nesavladiv. Iako je u tri poslednja meča na turniru, počev od četvrtfinala pa sve do borbe za trofej, uvek gubio prvi set (protiv Sinera čak i drugi).

Novak je uvek pronalazio put do pobede, što se na gren slemovima u poslednjih pola veka dogodilo još samo jednom. Simbolično, učinio je to u Njujorku 1981. Džon Mekinro, koji je uvek bio uz Đokovića i sada je poručio američkim vlastima da omoguće Novaku nastup na Ju-Es openu, gde bi mogao da dostigne i Rafaela Nadala, glavnog rivala u borbi za status najboljeg tenisera svih vremena.

Sada je ipak vreme slavlja, a pre nego što ode na zasluženi odmor, Novak će se pojaviti na balkonu Starog dvora i podeliti emocije i radost povodom nove titule sa hiljadama vernih navijača.

Emisija je na Prvom programu od 20 časova i 10 minuta. Novinar je Vladimir Mijaljević.

Direktan prenos dočeka sedmostrukog vimbldonskog šampiona Novaka Đokovića je oko 21 čas na Prvom programu. Novinari su Aleksandar Stojanović i Stefan Popović.