Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Jedinstveni događaj u svetu klasične muzike, "Betoven maraton" podrazumeva neponovljivo izvođenje svih devet Betovenovih simfonija u jednom danu, 26. juna, i to naizmenično u izvedbama više od 200 izvođača i izvođačica Beogradske i Dortmundske filharmonije. Tim povodom gost Kulturnog dnevnika je šef-dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc.

 

Jubilarni 30. Beogradski letnji festival koji se ove godine održava pod sloganom "Želim magiju!" otvoren je premijerom predstave Ateljea 212 "Drama o kraju sveta".

U toku su poslednje pripreme za slavljenički koncert benda Kanda, Kodža i Nebojša, a repertoar će pokriti svaku fazu i album iz 30 godina dugog stvaralaštva.

Jedan od gostiju 11. Beogradskog festivala evropske književnosti je i poznati slovenački pisac, koji će našoj publici predstaviti svoj novi roman "Ljubav u vazduhu".

Izložba "Zamišljene granice" otvorena je u Limanskom parku u Novom Sadu. Podeljena u tri celine, postavka ukazuje na fenomene društva u kome živimo, a koji su deo nasleđa Evrope.

Govorimo i o romanu "Tatin sin" Dina Pešuta, koji je već dobro poznato ime na hrvatskoj, ali i evropskoj dramskoj sceni, a čije je srpsko izdanje romana objavila mlada izdavačka kuća Raštan izdavaštvo.

U Kulturnom dnevniku donosimo i priču iz Arheološkog parka Pompeja, gde je odnedavno u upotrebi robot u obliku psa, koji je osposobljen da se kreće kroz mračne tunele ispod drevnog rimskog grada, ustanovljava probleme i šalje podatke arheolozima na površinu.

Urednik Jelena Videnović
Realizacija Maja Mandić
Montaža Damjan Paunković

Kulturni dnevnik Kulturni dnevnik

Autor:
RTS

Svake večeri od ponedeljka do petka, na Prvom programu RTS-a, posle Dnevnika u 23. Obilje informacija, izveštaji, i analiza kritičara. [ detaljnije ]