Čitaj mi!

Čuvar tradicije koji svira sedam instrumenata

Sviranje na kavalu za mene je kao molitva, zato što u melodiju uključujem srce, kao kod molitve gde reči bez srca ništa ne znače - tako svoju priču započinje Aleksandar Đorđević iz Grdelice. On uz kaval svira i gajde, zurle, frulu, tapan, tamburu i okarinu.

Aleksandar je čuvar tradicije i zvuka juga Srbije i čovek koji spasava od zaborava narodno muzičko blago sa tog područja. Njegove melodije su prepoznatljive, a ovaj samouki muzičar je osvajao nagrade na takmičenjima gajdaša i frulaša na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

Bog nikada ne daje samo jedan talenat, a Aleksandar se okušao i dokazao i u vizantijskoj minijaturi koju izrađuje na plemenitom drvetu. Sve što je do sada uradio poklonio je drugima, jer takav je čovek, koga darivanje čini srećnim.

I drugi čovek koga ćete upoznati u novom izdanju Kvadrature kruga navikao je da deli sa drugima ono što ima. Njega je život tome naučio.

Slobodan Marković iz sela Borci kod Rače Kragujevačke u mladosti je bio siromah, koji je sa ocem vadio i prodavao kamen kako bi se prehranio. Da bi se izvukao iz siromaštva Slobodan je sa suprugom otišao u Austriju gde su njih dvoje gotovo ceo radni vek radili dva posla, u dve smene.

Danas je Slobodan ugledni domaćin koji ima 15 hektara zemlje, dve kuće, niz pomoćnih objekata i nekoliko radionica, poljoprivrednu mehanizaciju i nekoliko automobila.

Urednik: Branko Stanković
Snimatelj: Darko Bursać
Montažer: Marija Baronijan Šašić