Čitaj mi!

Kisindžer, Soroš, Kličko - ko je u pravu?

Sedamdesetih, u jeku Hladnog rata, čuveni profesor Henri Kisindžer, kao savetnik američkog predsednika Ričarda Niksona, rekao je da u politici nije bitno šta su ideologije, već da se dogovor postiže na interesima.

Računao je da Amerika mora da ima bolje odnose sa Pekingom i Moskvom, nego što ih te zemlje imaju međusobno. Otuda i njegova ovonedeljna izjava sa Davosa -  da  Rusija i Ukrajina moraju da postignu dogovor u naredna dva meseca, da bi ukrajinska granica trebalo da bude vraćena na liniju pre sukoba, a da Evorpa ne sme da gurne Rusiju u ruke Pekingu. Drugi Amerikanac, milijarder Džorž Soroš odmah je, na istom mestu, odgovorio da civilizacija neće preživeti rat u Ukrajini, on je uvod u Treći svetski rat, a do mira se može doći samo - porazom Putina. Sa Davosa i nekadašnji svetski šampion Vitalij Kličko šalje zapaljivu poruku. Koga će poslušati Amerika? Gde je tu Evropa, a gde su njeni lideri?

Gosti Oka:
Časlav Koprivica, profesor Fakulteta političkih nauka i saradnik Centra za ruske studije
Mladen Lišanin, istraživač u Institutu za političke studije
Milan Igrutinović, naučni saradnik Instituta za evropske studije

Autorka: Milica Kulić

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]