Čitaj mi!

Skoplje između majke Crkve i maćehe

Da li će Makedonska crkva postati autokefalna, pod kojim imenom, pod kojim uslovima i ima li sve ovo veze sa Ukrajinom?

Kada je carigradski patrijarh Vartolomej 2018. dao tomos Pravoslavnoj crkvi Ukrajine izazvao je najveći potres u pravoslavnom svetu u ovom veku. Kada je pomenuti patrijarh sa Fanara pre nekoliko dana poslao poruku da Makedonska pravoslavna crkva više nije raskolnička izazvao je veliko iznenađenje u Beogradu. Smatralo se da nas još samo korak deli od konačnog dogovora sa Crkvom u Skoplju. Da li će Makedonska crkva postati autokefalna, pod kojim imenom, kojim uslovima i ima li sve ovo veze sa Ukrajinom?

Tokom vikenda u Sremskim Karlovcima biće održan crkveno-narodni sabor, na kome će biti obeleženo stotinu godina od uspostavljanja srpske patrijaršije, odnosno ujedinjenja pokrajinskih u današnju Srpsku pravoslavnu crkvu. Centralna manifestacija biće održana u nedelju, kada će se okupljenima sa terase Patrijarškog dvora u Karlovcima obratiti patrijarh Porfirije, a istovremeno obeležiće se 174 godine od Majske skupštine, na kojoj su udareni temelji današnjoj Vojvodini.

Urednik emisije: Gorislav Papić 

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]