Čitaj mi!

Sećanje na Crvenu armiju, ruska vojska u novom ratu

Dan pobede u Moskvi u vreme dok gori Ukrajina

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je velika vojna parada na Dan pobede u Velikom otadžbinskom ratu u kojem je Sovjetski Savez izgubio 27 miliona ljudi, od čega čak 14 miliona civila. Ova vojna parada zbog rata u Ukrajini gleda se drugim očima; da li se zbog ruske vojske u Ukrajini menja narativ o Crvenoj Armiji u Drugom svetskom ratu, šta je poručio Putin a kako na sve gleda Zapad?

9. maj nije samo Dan pobede nego i Dan logora Staro sajmište. Uoči Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu i više od 80 godina od ulaska prvih logoraša, prostor s desne strane beogradskog Brankovog mosta mogao bi konačno da dočeka svoj Memorijalni centar. Najvidljiviji objekat na tom prostoru kula nekadašnjeg sajma, biće i prvi rekonstruisani objekat. O svim strahotama Starog sajmišta nekada ali i planovima da se od tog mesta napravi primereno mesto za sećanje govori priča Oko magazina.

Urednik emisije: Gorislav Papić

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]