Čitaj mi!

30 godina Srpske, buka i bes u Federaciji

Da li je problem u tome što se slavi Dan Republike, u načinu koji se slavi, u političkim porukama koje se tamo čuju ili je problem i samo postojanje Republike Srpske.

U gradovima Republike Srpske proslavljena je 30. godišnjica od nastanka. Najsvečanije je bilo u Banjaluci, u Istočnom Sarajevu je razvijena srpska zastava dugačka nekoliko stotina metara, a zapažena je bila proslava u Brčkom kao i u Trebinju.

Bošnjački član predsedništva Šefik Džaferović je defile u Banjaluci uporedio sa maršom nacističkih jedinica i to, kako je rekao, na godišnjicu Kristalne noći. Bošnjaci su organizovali proteste u 14 zemalja, u Sarajevu su protestovali ispred kancelarije Visokog predstavnika.

Da li je problem obeležavanje Dana Republike Srpske, poruke koje su se tamo čule ili je problem i samo postojanje ovog srpskog entiteta?

Uz to, u Sarajevu se najavljuje ponovno okupljanje „Zelenih beretki" a u Bužimu na samom severozapadu zemlje godišnjica tamošnje bitke „Munja" obeležena je uz pokliče Alahu i pretnjama agresoru.

Uz sve to, Bakir Izetbegović govori da je sada imperativ Bošnjaka popravljanje odnosa sa Hrvatima i u tom svetlu se sastao sa Andrejom Plenkovićem u Dubrovniku.

O Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, o sve napetijim međusobnim odnosima te ulozi stranaca pre svega Sjedinjenih Američkih Država u emisiji Oko govore:

Slobodan Šoja, istoričar i diplomata iz Sarajeva
Obrad Kesić, politički analitičar, šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu
Despot Kovačević, docent na Fakultetu političkih nauka

Autor emisije: Gorislav Papić 

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]