Čitaj mi!

Ustavne promene, da ili ne

Građani Srbije u nedelju na referendumu odlučuju o tome da li treba menjati Ustav kako bi se pravosuđe dodatno zaštitilo od političkog uticaja. Šta im političke stranke preporučuju da zaokruže?

Drugačije ustrojstvo sudova i tužilaštava, a najpre izmeštanje odluke o tome ko može da bude sudija iz skupštine u Visoki savet sudstva trebalo bi da proizvedu dodatnu zaštitu pravosuđa od političkih stranaka. Sve to pod uslovom da građani na referendumu 16. januara 2022. odluče da podržavaju takve promene.

Stručna javnost i političke stranke podeljeni su oko toga šta treba zaokružiti na listiću, pa će debata o ustavnim promenama biti prilika da se čuju njihovi argumenti.

U debati učestvuju:

Vladimir Gajić, Narodna stranka,
Milica Đurđević Stamenkovski, Srpska stranka Zavetnici,
Đorđe Milićević, Socijalistička partija Srbije,
Đorđe Dabić, Srpska napredna stranka.

Moderator debate je Zoran Stanojević.

Reč na reč Reč na reč

Autor:
Zoran Stanojević

Emisija “Reč na reč” prvi put je emitovana 2012. godine, u vreme tadašnjih parlamentarnih izbora. Debate su omogućile političkim predstavnicima (učesnicima) predstavljanje svojih političkih pozicija javnosti, a glasačima da prikupe sve informacije koje su im bile potrebne za formiranje konačnog izbora, ali i da pozovu javne funkcionere na odgovornost. Od tada, ova emisija se nametnula kao pouzdana platforma za razmatranje problema koji su se pokazali kao najvažniji u datim momentima. [ detaljnije ]