Čitaj mi!

Srbi i referendum - šta donose promene Ustava?

Pravosuđe bez uticaja politike ili sudokratija - šta nas čeka posle 22. januara

Srbija će 16. januara 2022. izaći na referendum, prvi put posle 2006. godine. Tada je patrijarh Pavle prvi i jedini put glasao i odlučujuće je doprineo da referendum uspe. Međutim, građani Srbije neće u januaru glasati o Kosovu i novom ustavu već o promeni Ustava u delu o pravosuđu. Šta se tu menja, zašto je to bitno i da li ćemo posle referenduma dobiti pravosuđe bez uticaja politike ili nas, kako kaže Vladimir Đukanović iz SNS-a čeka sudokratija?

Iako ga Evropa i deo Turske optužuje za ukidanje sekularnog nasleđa Kemala Paše Ataturka predsednik Turske Redžep Taip Erdogan otvorio je u Istanbulu renovirani Kulturni centar koji nosi njegovo ime. Da li će Kulturni centar Ataturk biti simbol savremene kulture Erdoganove Turske, kako izgleda Aja Sofija nakon što je pretvorena u džamiju a kakav je u ovo pandemijsko vreme jedan od najzanimljivijih gradova na svetu, megalopolis od 16 miliona stanovnika - Istanbul.

Urednik emisije: Gorislav Papić

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]