Čitaj mi!

Vek vaterpola u Srbiji - Velika veština: Olimpijski kalup

... grana alhemije pod imenom "Velika veština" smatrala je da alhemičar može transformisati samog sebe u neku vrstu svemoćnog bića...

Ne stignemo ni da izgovorimo - vaterpolisti Srbije, a mozak već na prizvuk tih reči kao prvu misao formira - zlato. Kada predstavljaš tako očiglednu aocijaciju na uspeh, sasvim je jasno da iza toga stoji velika priča, ili velika veština. Da stoji nepokolebljiv sistem. Sistem sa jasno definisanim kalupom za stvaranje šampiona, sportista istih osobina i istih životnih vrednosti bez obzira na generaciju kojoj pripadaju, sistem koji u 2021. slavi vek postojanja.

"Velika veština" nam se otkriva kroz četiri epizode, u kojima se smenjuju najveći heroji srpskog vaterpola. Uvodna epizoda serijala "Olimpijski kalup" pripoveda vaterpolo početke u Srbiji, prelazimo sedamdeset godina ovog sporta u našoj zemlji i bivšoj Jugoslaviji, sa posebnim naglascima na prvo olimpijsko zlato u Meksiku 1968, i eru Igora Milanovića - zlato na Igrama u Los Anđelesu 1984, zlato na SP u Madridu 1986. i prvo i jedino odbranjeno zlato na Igrama Seulu 1988... Otvaraju se i mnoga pitanja, neka duhovita, druga mistična - Kakva je to veza između dve zlatne generacije koje dele dve decenije, ko je bio talični Pepe, kada koristiti limun i šećer... Zapravo, od kog materijala se kovao olimpijski kalup koji je i danas u upotrebi.

Ovaj dokumentarni serijal udruženim snagama predstavljaju produkcija PGMnerwork i Radio Televizija Srbije, a u saradnji sa Vaterpolo savezom Srbije.

Serijal je sniman tokom prve polovine 2021. godine.

Autorsku ekipu ovog serijala čine: Marko Bogdanović (producent), Katarina Sinđelić (autor), Vladimir Kurćubić (reditelj), Pavle Ilić (direktor fotografije), Vladimir Đaković (dizajn zvuka), Milan Cvetković (montaža). Tekst u serijalu čitao je glumac Zoran Cvijanović.

Sa dokumentarnim serijalom "Vek vaterpola u Srbiji - Velika veština", produkcija PGMnerworkk zapravo samo nastavlja tamo gde je prošle godine stala sa serijalom "Kako postati kraljica", te serijalom "Zlatni momci", "Od Urugvaja do Rusije", dokumentarnim filmom "250 stepenika"...