Čitaj mi!

Belo vino od crnog grožđa i sve boje barika

Od „prokupca", stare srpske sorte crnog grožđa, Milan Aleksić iz Aleksandrovca uspeo je da proizvede belo vino. Milan nije ni alhemičar, ni mađioničar, već školovani vinogradar i tehnolog i dobar poznavalac vinarstva koji je otišao korak dalje u eksperimenitima i pokazao da se i od crnog grožđa, posebnim postupcima, može dobiti belo vino.

Od nekada najzastupljenije sorte vinove loze, „prokupca" Milan, osim belog, proizvodi crno i roze vino, ali i vinjak i lozu. Ove godine planira da napravi i prvi šampanjac od „prokupca".

Prokupac nije jedina sorta crnog grožđa od koje je Aleksić proizveo belo vino. To mu je uspelo i sa crnom „tamjanikom" koja već odležava u njegovom podrumu kao belo vino.

Deo svojih vina Milan Aleksić barikira. Druga priča, u novom izdanju Kvadrature kruga, upravo govori o proizvodnji barik buradi, koja se sastavljaju na otvorenoj vatri kako bi nagorele hrastove duge bureta.

Barik bure daje vinu onaj karakterističan miris koji ide od vanile i karanfilića, preko duvana i ljubičice, pa do mirisa belog bibera i crne čokolade.

Ako je vino poezija zarobljena u čaši, onda je barik vino flaširana proza koja pripoveda priču o lozi i hrastu, u kojoj ta poezija sazreva.

Urednik: Branko Stanković
Snimatelj: Darko Bursać
Montaža: Marija Baronijan Šašić