Čitaj mi!

Oko ekonomije: Galop struje, nafte i gasa

Ko će brže i ko će pre?

Usled poremećaja na globalnom tržištu, nestašice energenata pre svega u Evropi, iz dana u dan poskupljuje sve redom - barel crnog zlata - nafta, gas i struja. Sve ono od čega se živi. Zbog toga su na udaru i cene svih ostalih dobara i usluga. Svaka država pokušava na svoj način da iznađe najbolje rešenje - koje će pomoći i građanima i privredi da ublaži cenovni udar, ali i da obezbedi dovoljne količine energenata pred zimu.

Vlada Srbije je najavila da će formirati Radnu grupu kako bi pratila cene energenata, ali i predložila mere ako se stvari izmaknu kontroli.

Cena barela probila je granicu od 80 dolara, a Hrvatska je reagovala tako što je za narednih mesec dana ograničila cene benzina i dizela. Ostale evropske zemlje bore sa sa dva problema - i nedovoljnim količinama energenata i sa rastom njihovih cena.

U Srbiji cena struje za domaćinstva ne bi trebalo da se menja, dok je u problemu privreda koja je kupuje na tržištu gde cena i preko noći skoči za stotinu evra.

Kada je reč o gasu, za sada smo mirni bar do kraja godine do kada je postignut dogovor o ceni sa ruskim Gaspromom. Šta će biti nakon toga, kolike su zalihe gasa u Banatskom Dvoru i da li je Srbiju spasio novi gasovod koji ide kroz našu zemlju?

O svim tim temama govore gosti Oka ekonomije - to su generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović, profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

Kako energetske probleme rešavaju u zemljama Evropske Unije, posebno u Nemačkoj izveštava dopisnik RTS-a iz Hajdelberga Nenad Radičević.

Emisiju vodi i uređuje Vesna Damjanić.

 

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]