Čitaj mi!

Jutarnji program

Pred nama je treći petak u oktobru, a ovako izgleda naš poziv da ga od 6 do 11 provedete sa nama.

Između ostalih, izdvajamo sledeće teme:

Sedam od deset srčanih zastoja dešava se u uslovima van bolnice, kod kuće, na poslu, na javnim mestima, pred prolaznicima, očevicima. Međutim, manje od 20 procenata ljudi koji se zateknu na licu mesta na kraju pruži prvu pomoć. Sutra se obeležava Svetski dan oživljavanja. "Zato što svaki građanin sveta može naučiti da spasi život". O tome posle pola 8 sa predsednikom Crvenog krsta Srbije.

Danas se u svetu, ali i Srbiji, obeleževa međunarodni dan slepih i slabovidih. Poznat i kao "Dan belog štapa", ovaj dan u Srbiji obeležava više od 12 hiljada slepih i slabovidih, koliko u našoj zemlji ima osoba koje ne vide ili imaju problema sa vidom. O njihovim problemima posle jutarnjeg dnevnika.

U Srbiji 480 hiljada ljudi, ili 7%, živi na samoj ivici egzistencije, a gotovo četvrtina populacije je u riziku od siromaštva. Sa druge strane, svakoga dana se u našoj zemlji baci 2 tone hrane. Organizacija za hranu i poljoprivredu - FAO, sutra obeležava Svetski dan hrane. Posle 9 predstavljamo vam kampanju "Spasimo hranu, spasimo humanost".

Letnja sezona u planinskim centrima Tornik, Kopaonik i Stara planina zvanično je završena. Bogata ponuda dovela je do velikog broja turista, a veoma dobra posećenost rezultirala je i odličnim poslovnim rezultatima, koje Skijališta Srbije postižu iz godine u godinu. O letnjoj, ali i zimskoj sezoni, koja je sve bliža, posle 9.

A, onda najavljujemo brdsku trku na Avali koja će biti održana za vikend. Pokrovitelj auto trke je Grad Beograd, a za trku na Avali je prijavljeno više od 100 takmičara iz zemlje i regiona.

Sopran Marija Jelić, nedavno je ostvarila svoj veliki američki debi u čuvenom Karnegi holu. Marija je osvojila američku publiku svojim solističkim koncertom pod nazivom "Moć sudbine".

I na samom kraju najavljujemo koncert koji će gudači Simfonijskog orkestra RTS održati koncert 16. oktobra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Urednik emisije je Aleksandar Tucaković, a pred kamerama će, peti dan zaredom, biti Bojana Marković...