Čitaj mi!

Kulturni dnevnik

Gost Kulturnog dnevnika je Aleksa Gajić, umetnik koji se proslavio stripom, a potom i uspešnim filmom "Tehnotajz: Edit i ja", predstavio je u okviru 18. izdanja Evropskog festivala animiranog filma "Balkanima" svoj novi animirani film "Živeti u priči", komediju kojom je želeo da postigne ono što je danas najteže - da nasmeje ljude.

 

Velika zvezda klasične muzike, violinista, violista i dirigent, Julijan Rahlin na koncertu u Kolarčevoj zadužbini izvodi dela za violinu i violu. Na programu su kompozicije Mocarta, Bartoka, Vjenjavskog, Pendereckog i Prokofjeva. U okviru Beogradskog festivala igre na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta gostuje Gradsko pozorište iz Majnca, sa predstavom Lanac duše, u koreografiji Šaron Ejal.

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti predstavljen je prvi tom knjige Život i stvaralaštvo žena članova Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti, koju je uredila akademik Nada Milošević-Đorđević.

U Kući legata otvorena je izložba Milana Konjovića i Dragana Stojkova, a na sceni Narodnog pozorišta Pirot premijerno se izvodi autorski projekat Patrika Lazića i Milene Depolo Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice.

Korejska serija Igra lignje postala je apsolutni svetski trend. Prva serija poznatog južnokorejskog reditelja, Hvang Dong Hjuka, napravila je veliki bum na umetničkoj sceni ove godine.

Svake večeri, od ponedeljka do petka, na Prvom programu, posle Dnevnika u 23, emituje se Kulturni dnevnik. Emisija je presek najznačajnijih vesti iz umetnosti, kulture, ali i pop kulture, dizajna, novih tehnologija... Novinari, dopisnici, saradnici RTS-a javljaju se svakodnevno sa mesta najvažnijih i najzanimljivijih događaja. Kulturni dnevnik reafirmiše profesiju kritičara. Gosti Kulturnog dnevnika su vodeće ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Urednik Selina Lovren Aksentić
Realizator Ernestina Gligorijević
Montažer Marija Aranđelović