Čitaj mi!

Pregovori Beograda i Prištine, tablice, autoput i posrednici

Mogu li ekonomski interesi da nadjačaju političke, ko sve treba da se uključi u pregovore tema je ovonedeljne debate „Reč na reč“.

Blokada administrativnih prelaza zbog odluke Prištine da zabrani ulazak vozilima sa srpskim tablicama vratila je Kosovo i Metohiju u žižu interesa opšte i političke javnosti u Srbiji.

Dok se s jedne strane obustavlja normalan saobraćaj, s druge se ugovara izgradnja autoputa što možda deluje protivrečno, ali zapravo govori o tome koliko su ekonomski i politički interesi suprotstavljeni, pre svega na strani Prištine.

Pitanje Kosova i Metohije vraća se i među prioritete međunarodne zajednice pa se sada SAD aktivnije uključuju u pregovore Beograda i Prištine. Da li Beograd iz toga može da izvuče neku korist?

O tome u debati „Reč na reč" u utorak 5. oktobra u 21 sat raspravljaju:

Ivan Kostić, pokret Dveri

Stefan Jovanović, Narodna stranka

Snežana Paunović, Socijalistička partija Srbije

Dejan Kesar, Srpska napredna stranka.

Moderator debate je Zoran Stanojević.

Reč na reč Reč na reč

Autor:
Zoran Stanojević

Emisija “Reč na reč” prvi put je emitovana 2012. godine, u vreme tadašnjih parlamentarnih izbora. Debate su omogućile političkim predstavnicima (učesnicima) predstavljanje svojih političkih pozicija javnosti, a glasačima da prikupe sve informacije koje su im bile potrebne za formiranje konačnog izbora, ali i da pozovu javne funkcionere na odgovornost. Od tada, ova emisija se nametnula kao pouzdana platforma za razmatranje problema koji su se pokazali kao najvažniji u datim momentima. [ detaljnije ]