Čitaj mi!

Tajne jednog doma, Jevrem Grujić

Porodica Grujić simbol je trajnosti i tradicije, a Dom Jevrema Grujića jedan je od prvih privatnih muzeja u Beogradu.

U prostranim salonima u kući Jevrema Grujića tokom XIX i XX veka organizovani su gradski balovi na kojima se okupljala društvena elita Srbije, kao i diplomatski skupovi na kojima su politički i intelektualni prvaci tog vremena odlučivali o budućnosti srpske države. Tu je potpisan tajni ugovor Srbije i Bugarske za oslobođenje Južnih Slovena 1912. godine na kome je kasnije zasnovan Balkanski savez.

Dom Jevema Grujića 1961. godine postaje prva zaštićena kuća u Beogradu. Za spomenik kulture od visokog značaja proglašen je 1979, a 2009. godine ovo zdanje postaje član Evropskog udruženja istorijskih kuća.

U kući Grujića živi porodica, kao i svaka porodica, ali živeti u ovom domu koji je zapravo muzej iziskuje i određena sredstva. Kako je jedna porodica odlučila da sama o muzeju vodi računa i da li su postojala neka spefična pravila življenja objašnjava potomak Jevrema Grujića, Lazar Šećerović.

Muzej je za javnost otvoren pre više od pola decenije, a o najznačajnijim sačuvanim eksponatima i skrivenom blagu Doma Jevrema Grujića govori istoričar umetnosti i kustos muzeja Ružica Opačić.

Istoričar umetnosti i konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ivana Vesković objašnjava zašto je važno sačuvati i razumeti tradiciju i šta to u spomeničkom nasleđu Srbije Dom Jevrema Grujića čini jedinstvenim.

Na značaj i doprinos Jevrema Grujića u srpskom političkom životu i u srpskoj diplomatiji ukazuje naučni savetnik Istorijskog instituta SANU dr Radomir J. Popović, dok naučni savetnik Etnografskog instituta SANU dr Aleksandra Pavićević razjašnjava koliko očuvanje spomenika kulture, kao što je Dom Jevrema Grujića, utiče na očuvanje kulturnog identiteta jednog naroda.

Autor: Milica Brković
Urednik: Jugoslava Đurica
Snimatelj: Vasko Vasović
Tonski snimatelj: Goran Mrđenović
Montaža: Goran Radivojević