Čitaj mi!

Tviter u srpskim medijima - od Hitlera do Pulicera

Kako Tviter javlja, Tanjug je prorežimski. I ne samo Tanjug. Na spisku su i Kurir, Informer, Srpski telegraf, Politika, Pink, Prva, B92, ali i RTV i RTS.

Društvena mreža Tviter kao saradnike Vlade Republike Srbije označila je zvanične naloge agencije Tanjug, dnevnih listova Kurir, Informer, Srpski tlegraf i Politika, televizija Pink, Prva i B92, ali i javnih servisa RTV-a i RTS-a.

Zašto moćna američka korporacija koja ne snosi nikakvu odgovornost za sadržaj koji objavljuje na svojoj platformi, sada ulazi na teren uređivanja medija? Po kojim kriterijumima su obeleženi mediji? Da li je algoritam dodeljivao "značkice" ili komisija i ko je u njoj bio? Da li je oznaka na Tviteru dala kompletnu sliku o medijima u Srbiji, ali i ne samo u Srbiji i zašto nisu označeni neki drugi mediji, koji se takođe finansiraju državnim novcem, kao što su Glas Amerike, Slobodna Evropa ili Dojče vele? Zašto novinarska udruženja u Srbiji nisu reagovala, a zašto generalni sekretar Evropske federacije novinara poziva Tviter da "primeni ovu novu politiku transparentnosti vlasništva nad medijima na sve medije, a ne samo na, državne medije".

Za Oko magazin govore:

Milica Kulić, docent na Fakultetu političkih nauka
Ljiljana Smajlović, novinarka
Nemanja Rujević, novinar
Živojin Rakočević, predsednik UNS-a
Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a
Zoran Stanojević, urednik Internet portala RTS-a
Autor emisije Anica Telesković

 

Oko magazin Oko magazin

Autor:
Gorislav Papić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]