Čitaj mi!

Avganistan - od "trajne slobode" preko "večitog rata" do države talibana

Šta posle američkog neuspeha u Avganistanu? Da li oni koji su izveli "11.septembar" 20 godina ksnije dobijaju pravo na državu? Kako će se ponašati Kina i Rusija? Čeka li nas veliki migrantski talas iz Kabula?

Dramatični dani u Avganistanu. Talibani potpuno kontrolišu ceo Kabul, preuzeli su institucije, preuzeli su kontrolu nad Avganistanom. Predsednik Gani je napustio zemlju; Amerikanci se evakuišu, na hiljade Avganistanaca i stranaca na svaki način pokušavaju da napuste zemlju.

Šta nas čeka u danima koji dolaze? Šta znači to što Talibani po Kabulu kupe oružje od civila uz obrazloženje da im više neće trebati? Kakva će da bude država Talibana, da li su to oni koji su izveli događaje od 11. septembra 20 godina kasnije dobili i pravo na državu?

Da li je ovo najveći neuspeh u modernoj istoriji Sjedinjenih Američkih Država? Kakva će da bude politika Kine prema talibanskom Avganistanu? Zašto Rusija ne evakuiše svoje ljude?

Naposletku, šta će da bude sa "najmlađom državom van Afrike", sa 37 miliona Avganistanaca, čeka li nas veliki migrantski talas?

O svemu tome u emisiji Oko govore: Milan Milošević, Nikola Tanasić i Momir Turudić.

Autor emisije: Gorislav Papić

Oko Oko

Autor:
Gorislav Papić, Stevan Kostić, Dragana Ignjić

Svakog radnog dana u 18:25 - najaktuelnije političke, spoljnopolitičke, ekonomske i društvene teme. Najzanimljivije priče o kulturi, najatraktivnije reportaže. [ detaljnije ]