Čitaj mi!

Nebojša Čelik: Kako preživeti moderna vremena

Treća epizoda: Kriza identiteta

Redakcija dečijeg programa Radio-televizije Srbije u trećoj sezoni edukativnog serijala Nebojša Čelik pod nazivom Moderna vremena bavi se problemima današnjih adolescenata, pokušavajući da formatom i vizuelnim jezikom ovu temu prilagodi ciljnoj grupi koju čine sami adolescenti ali i njihovi roditelji. Tema treće epizode ovog serijala pod nazivom Kriza identiteta istražuje izazove savremenog društva i reakcije mladih na ovu pojavu.

Desanka Nagulić klinički psiholog i saradnica na projektu, između ostalog, iznosi sledeće podatke: "Mladi ljudi su u poslednje vreme izloženi masovnim udarima na identitet: menja se tip radoznalosti, mladalački "novatorski" duh, poštovanje humanih vrednosti, hrabrost, bliskost, usamljenost, poslušnost se u potpunosti odbacuje jer se brka sa pokornošću, nesposobnost za odgovornost za sopstveni život se maskira manipulativnošću, itd.. U ponašanju se oscilira od patrijarhalnog koncepta viteštva i mačizma do apatične isključenosti i indiferentnosti u odnosu na spoljašnji svet, od nagoveštaja potrebe da se bude politički uključen i aktivan do ekstremnog nepoznavanja osnovnih političkih prilika. Ekstremi i jesu svojstvo adolescencije/mladosti ali se očito i pojačavaju u sklopu čestih i dramatičnih promena."

Tim povodom kao gost epizode Kriza identiteta u dokumentarnom segmentu je Ivan Tasovac - direktor Beogradske filharmonije, specijalni savetnik za identitet.

Glavne uloge tumače: Ivan Đorđević - Džudi, Jelena Đokić, Dragan Petrović Pele, Ivan Zarić, Jelena Velkovski, Stefan Bundalo, Aleksandar Kecman i Mina Nikolić

Ekipu Jutjubera igraju: Antonela Vasić, Ana Stević, Vanja Jovanović, Vanja Stanković, Dimitrije Stajić, Ena Kristina Matošević, Jana Okilj, Katarina Jovanović, Marija Žeravica, Marko Milošević, Saša Nićiforović, Sara Pejčić.

Blastersi izvode originalnu numeru: To što jesi

Na samom kraju epizode MS Psiholog Fedor Munižaba ocenjuje i zaključuje: "... ličnost se razvija dok je živa, a karakterističan period za formiranje identiteta je adolescencija - 12 do 18 godina. Tada pokušavamo da damo odgovor sebi i svetu, na pitanja: Ko sam ja? Šta želim da radim? Da li, i koliko vredim? Itd. Razvojni zadatak te faze je da dođemo do prihvatljivih odgovora. Postavljanje tih pitanja je zdravo i normalno, a kriza je period kada imamo značajnijih poteškoća da nađemo odgovore. Ponekad je teško istovremeno izbalansirati psihološke potrebe za individualnošću - biti poseban, i potrebe pripadanja društvu u celini - uklopiti se i biti prihvaćen."

Scenario i režiju potpisuje reditelj Milutin Petrović.