Stranac u Srbiji: Dr Erhard Busek

Prvi put u emisiji "Stranac u Srbiji" gostuje strani državljanin koji je političar i državnik, i to političar najvišeg ranga u Evropskoj uniji i u svetu, Austrijanac, dr Erhard Busek.

Njegova povezanost sa Srbijom je očigledna. Često je u Beogradu zbog prisutnosti u mnogobrojnim institucijama Evropske unije, čija se sedišta nalaze u Beogradu, kao što je Evropski fond za Balkan, Centar za demokratiju i pomirenje za jugoistočnu Evropu. Kao član Evropskog saveta za toleranciju i pomirenje drži predavanja po celom svetu, pa i u Beogradu.

Dr Busekova biografija je impozantna: bivši vicekancelar Austrije, ministar za obrazovanje, ministar za nauku i istraživanje Republike Austrije, specijalni koordinator pakta za stabilnost za jugoistočnu Evropu, specijalni predstavnik vlade Austrije za razvoj Evropske unije, predsednik komisije za radio i televiziju za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu, samo su neke od funkcija koje je do sada obavljao. Od njega su tražile pomoć zemlje koje su prolazile kroz svoja krizna vremena, te ga je Češka, na primer, postavila za savetnika ministra inostranih poslova.

Iako je zvanično u penziji, dr Busek je u svojoj 73. godini i dalje aktivan i to na važnim mestima u političkom i društvenom životu Austrije i Evrope. On je predsednik saveta Medicinskog univerziteta u Beču, počasni doživotni predsednik "Foruma Alpbah", koordinator za inicijativu za saradnju u jugoistočnoj Evropi, predsednik instituta za Dunavski region i centralnu Evropu. Takođe je počasni profesor na mnogim univerzitetima u svetu: u Brašovu, Krakovu, Bratislavi, na Vebster univerzitetu, gost profesor na Djuk univerzitetu u SAD, na Poljoprivrednom fakultetu u Beču. Rektor je Tehničkog koledža u Salzburgu.

U emisiji dr Busek govori o svojoj naklonjenosti muzici. On je vrlo prisutan u muzičkom životu Austrije, tako da se nalazi na gotovo svim ključnim pozicijama i time doprinosi da muzika Austrije bude to što jeste. Direktor je "Orkestra mladih - Gustav Maler", čiji prihodi od koncerata idu u dobrotvorne svrhe, predsednik naučnog borda Salzburškog Evropskog instituta "Herbert Batliner", predsednik direktorkog borda "Međunarodnog festivala kamerne muzike Lokenhaus".

"Ova emisija je na neki način tematska rekapitulacija mog četvorogodišnjeg rada na emisijama "Stranac u Srbiji". Kada mi se ukazala prilika da snimim emisiju o gospodinu Buseku, čitajući o njemu, uvidela sam da se koncept i cilj moje emisije umnogome poklapa sa onim što je njegov životni rad i stav.

Iz emisije u emisiju, svojim učestvovanjem, moji gosti potvrđuju da što više tražimo razlike među nacijama, više pronalazimo sličnosti. Dok se u mojim emisijama odvijaju druženja, podrška, ljubav među ljudima iz različitih prostornih miljea, život i rad dr Buseka je usmeren na pitanja spajanja naroda, zalaganja za mir i iste uslove života za sve ljude, kao i na pravo na obrazovanje mladih bez obzira odakle potiču. U mojoj emisiji se spajaju stranci sa svojim srpskim komšijama "na kafi" i time oni brišu granice među nacijama, ukrštajući kulture, prihvatajući običaje i različite načine života. U radu gospodina Buseka povezuju se zemlje da bi se zajedno i ravnomerno razvijale, pružajući pomoć jedna drugoj, razmenjujući kulture i muziku preko Dunava.

Dr Busek nije političar van ovog realnog života. On je, pre svega, humanista. Primera je za to dosta. On pomaže ljudima u nevolji i zahvaljujući svojoj poziciji predsednika Univerzitetskog saveta AKH klinike u Beču, mnogima je iz Srbije obezbedio lečenje u Austriji i time spasao život, o čemu će biti reči u ovoj emisiji. Za njega važi da je političar koji otvara sva vrata ovog sveta. Ono što se ne zna je da su Srbiji ukinute vize za Evropsku uniju zahvaljujući dr Buseku, što će on i potvrditi u ovoj emisiji", kaže Ranka Jakšić, autor i urednik emisije "Stranac u Srbiji".

Autor i urednik: Ranka Jakšić

Snimatelj: Milan Stanić

Majstor zvuka: Dragan Ušendić

Montažer: Milica Živojinović

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 13. feb 2014, 05:10) - nada [neregistrovani]

Stranac

Emisiju "Stranac u Srbiji"gledam iz Amerike.Svaki put se odusevim izborom ljudi, ali ova emisija ostavlja poseban utisak.Bravo za autorku,koja govori engleski,italijanski,nemacki.. a mozda i jos koji jezik,do sada sam cula ova tri.Bravo za izbor i predstavljanje, sirokoj masi ljudi, gospodina Dr Erharda Buseka.Uzivala sam u njihovoj konverzaciji,muzici i pejzazima.Bravo jos jednom,sve pohvale urednici Ranki Jaksic.