Наука 50: Нуклеарка

Због чега су обични људи и даље застрашени нуклеарним електранама, упркос стручним мишљењима? Насупрот повременим лошим вестима, малтене све велике земље поново граде нуклеарке. Зашто? Како трајно збринути тоне радиоактивног отпада и постоји ли поуздан поступак? Када се очекују потпуно безбедни реактори који искључују сваку људску грешку, чак и последице непредвидивих природних стихија?

Једна од најцењенијих Српкиња данашњице, проф. др Јасмина Вујић, је научник и стручњак светског гласа у областима нуклеарне физике, анализе и дизајна нуклеарних реактора најновије генерације, примене зрачења у медицини и индустрији, као и у области нуклеарне сигурности.
Проф. др Јасмина Вујић је прва жена декан катедре за нуклеарни инжењеринг на једном од десет најбољих и најцењенијих факултета у Америци, на Универзитету Калифорније у Берклију. Након деканске позиције, остала је редован професор на факултету док је уједно радила на оснивању Центра за нукларна истраживања, чији је и директор. Потпредседник је Тесла меморијалног удружења у Њујорку. Некадашњи је научни сарадник Института за нуклеарне науке Винча.