Знакови времена - Лаконски говор

Свако време, догађај или нека историјска личност, са собом носе нешто по чему се издвајају од других. Зато и данас памтимо, али и врло често користимо реченице као што су - Коцка је бачена, Дођох, видех, победих, Пирова победа или неке друге.

Међутим, иако их и данас употребљавамо, великом броју људи није познато њихово значење или не знају одакле ти изрази потичу као и зашто су уопште опстали до данашњих дана. Зато се Редакција за науку и образовање РТС потрудила да кроз серијал Знакови времена, који је замишљен као кратка форма у трајању од 5 минута, заједно са вама и историчарима проф. др Радивојем Радићем и Чедомиром Антићем разоткрије понеки знак времена, да одгонетне смисао и значење тих сентенци које су обележиле неко време, догађај или личност.

Серијал има 16 епизода и то: Чија је земља његова је и вера, Дамоклов мач, Држава то сам ја, Гордијев чвор, Хлеба и игара, Коцка је бачена, Лаконски говор, од Кулина бана, Пирова победа, Потемкинова села, Пуши као Турчин, Проћи Сцилу и Харидбу, Дођох, видех, победих, Зар и ти сине Бруте, Завади па владај.

Уредник, водитељ и сценариста Владана Рашић Драгојевић, редитељ Ненад Кркелић.