Eyot - Концерт за природу

Нишки џез састав Ејот обележио је деценију рада „Концертом за природу" који је одржан на Сувој планини. Први снимак са овог концерта премијерно је објавио сајт National Geographic. Десетогодишњицу рада нишка група Еyot обележила је на 1.515 метара надморске висине, концертом за природу на врху Суве планине.

"Тај излазак на планину представља наш десетогодишњи пут", објашњава пијаниста и композитор Дејан Илијић, "и хтели смо нечим тако величанственим да обележимо тај јубилеј."
Највећи изазов је био како музичку опрему, међу којом је и концертни клавир, транспортовати на врх планине.
"Било је тешко дотерати клавир до те локације", каже менаджер групе Далибор Поповић. "У организацији смо се најдуже довијали како да што безбедније довеземо један музички инструмент на 1.515 метара, и то тамо где путева практично и нема."
Концерт је сниман два дана у веома тешким условима и са температуром која се кретала од минус три преко ноћи до плус 30 дању.
"Веома је захтевно радити у таквим условима, поготово кад је ујутру светло добро и меко, а онда су у подне врло јаке сенке", објашњава редитељ Зоран Радосављевић.
"Кад музика ствара слику у глави, то онда покушаваш да снимиш на терену. То су биле наша маштања и фантазије које смо преточили у слику", истиче редитељ и монтажер Емил Кесер.
"Мало је било другачије, јер је ту ружа ветрова јако чудна. Због тога ми је било врло тешко да стабилизујем дрон и направим добре снимке", објашњава Мирослав Митић.
У сарадњи са Заводом за заштиту природе из Ниша, први спот премијерно је објавио сајт National Geographic:
"Многи су музичари и уметници свирали и стварали у природи, али мислим да је ово први пут да неко свира у резервату природе", каже Данко Јовић из Завода за заштиту природе Ниш.