Уметничко вече-Борислав Пекић,Тамо где лозе плачу

Уметничко вече посвећено успомени на књижевника Борислава Пекића (1930-1992).

Борислав Пекић је један од оних ретких писаца, који је поред импресивног литерарног опуса, несебично ставио на располагање будућим читаоцима и поштоваоцима његовог дела обимну дневничку грађу и преписку са савременицима. Као да је пожелео да неко ко покуша да састави синопсис његовог живота, не погреши, не залута у потрази за пишчевом судбином, да прошлост, коју је писац увек поново преживљавао, буде процењена тачно, некривотворено.

Телевизијски портрет овог писца, под називом "Тамо где лозе плачу", настао је на трагу истоимене књиге дневника Борислава Пекића (Одабрана дела Борислава Пекића, "Партизанска књига", Београд, 1984. године). У портрету се прате дневнички записи и пишчева преписка који служе за реконструисање и објашњавање неких битнијих делова пишчевог живота.

Уз помоћ глумца Тихомира Станића, који тумачи лик Борислава Пекића, кроз драмске минијатуре и избор аутентичних објеката важних за биографију једног од наших најзначајнијих писаца друге половине XX века, реконструисане су ситуације и стања описана у дневницима.

Сценаристкиња: Рада Радаковић.
Редитељ: Драгомир Зупанц.