Караван - Ресава 01

Ресава је позната као река али уједно се тако зове и цела област у Србији. Река Ресава настаје на источним падинама планине Бељанице, уливањем и спајањем мнгобројних потока.

Екипа Каравана боравила је тамо у пролеће па су сведочили појави када река носи беличасте ресе које падају са дрвећа у планинском току, а по којима је сама добила име Ресава. Овај цео крај препун је подземних канала и пећина, а има и оних плитких, на површини, видљивих голим оком... Средњим током реке наилази се на средњевоквни град Ресаву, који је подигао депот Стефан Лазаревић почетком 15. века. Овај град је имао 11 кула и био је директним путем повезан са Београдом. Поред првенствено војне и одбранбене сврхе коју је утвђени град тада имао, један од највећих домета била је то што се овде развио и центар писмености, до које је Лазаревићу било врло стало. Термин 'ресавска школа' у наше време има веома лоше значење, али оно од чега је настао имало је предзнак врхунске културе и користило се као ознака квалитета не само у нашој тадашњој држави већ и шире, а везано је управо за овај средњевековни српски центар. Део овог комплекса је и црква Манасија са посебно богатом и врло интересантном историјом која се у данашњој емисији издваја. Гледаоци ће чути и о пећини везаној за овај комплекс за који постоје две приче: једни верују да је ту сакривено благо депота Стефана али други верују да је ближе истини прича по којој је ту, дубоко у пећини са траговима зидања врелим кречом, био карантин где су смештани болесници...

Екипа Каравана током овог боравка снимила је и чудо природе - Ресавску пећину која и на црно-белим снимцима Телевизије Београд, начињених седамдесетих, гледаоце оставља без даха и дан данас. 

Аутор и уредник Милан Ковачевић - Премијерно емитовано 16.09.1974; Редакција документарног програма