Тврђаве на Дунаву- Петроварадинска тврђава

У другој епизоди серије наратор нам прича приче о Дунаву и тврђавама на његовим обалама. Путовање бродом Аргус почиње од Бачког Новог Села и тврђаве Бач, све до Петроварадинске тврђаве коју многи зову неосвојива тврђава или Гибралтар на Дунаву.

Пловећи низ Дунав до Новог Сада упознаћемо занимљива места, људе и догађаје који су оставили неизбрисив траг у нашој историји и култури, као што су Лаза Костић и Јован Јовановић Змај. Посебно место у овој епизоди заузима прича о моћној бастионој тврђави каква је Петроварадинска тврђава, а о којој ће говорити историчари, археолози, архитекте, кустоси, културни посленици, ентузијасти, уметници.

Документарна серија "Тврђаве на Дунаву" садржи седам епизода посвећених Дунаву и његовим тврђвама. Серија је својеврсно путовање бродом од Бездана до Трајановог моста код Кладова, у којој нам о Дунаву, његовим природним и културним вредностима приповеда наратор-капетан, глумац Миодраг Мики Крстовић, а улогу капетана који прави макете бродова тумачи Богдан Љубинковић, капетан у пензији са Сребрног језера. Телевизијска екипа је пловила Дунавом бродом Аргус и прешла пут дуг око 550 km. У серији учествује 50 саговорника међу којима су стручњаци, али и уметници, туристички водичи, хроничари, ентузијасти, рибари. Серија је снимана са воде, на копну и из ваздуха. Такође, у серији је коришћен архивски материјал РТС из 60-их и 70-их година 20. века, као и фотографије и старе мапе. Идеја да се серија "Тврђаве на Дунаву" реализује потекла је од редитеља Небојше Брадића.

Аутор и уредник серије: Светлана Илић
Сценаристи: Вуле Журић, Светлана Илић
Редитељ: Милан Јовановић