Право на сутра-Урошевац, сами у граду

Сваке недеље и о већим православним празницима, свешеник Трајко Влајковић облачи мантију и служи литургију у Саборном храму Светог цара Уроша, у центру Урошевца. Сам. У празној цркви. Или само у присуству његове супруге и две ћеркице.

Свештеник Трајко је један од најмлађих у Епархији рашко-призренској. На служби у Урошевцу је нешто дуже од три године и ту су он, његова супруга и деца - једина српска породица у граду. У Урошевцу у коме је некада живело више од 10.000 Срба.
Живот под сталним видео-надзором и полицијском заштитом на уласку у црквену порту, није једноставан.

За цркву и џамију које се у центру Урошевца налазе тик једна уз другу, знају многи. Често се наводе као позитиван пример верске толеранције и добросуседских односа. И наш домаћин, свештеник Трајко Влајковић негује ту лепу традицију са првим комшијама. Врата џамије била су отворена за нас, а у име Исламске заједнице Урошевца дочекао нас је глвни имам.

Црква у Урошевцу грађена је током треће деценије 20. века. Сматра се да је као узор за компоновање горњег дела храма била црква манастира Грачаница. Посвећена је последњем владару из лозе Немањића, цару Урошу, у народу познатом као Урош Нејаки.

Пре више од десет година организовани је повратак Срба у неколико села око Урошевца. Али, не баш успешно. У Бабљаку, где је некада живело 65 српских домаћинстава, сада се Срби који овде бораве на прсте руку могу побројати. Током зиме свега шесторо, седморо...

 

О томе шта је све наша екипа забележила током боравка у Урошевцу у епизоди Урошевац - сами у граду.

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић