Квадратура круга: Људи испред времена, 1001. издање емисије

Људи са визијом, који су били корак испред других и испред времена, у својим мисијама наилазили су на многе препреке и отпоре. Управо такви људи често су представљани у „Квадратури круга".

У 1001. издању избор тих људи сведен је на Милоша Савчића, који је постављао темеље индустријализације у Србији и саградио многе фабрике у нашој земљи. Тај човек је донео урбани дух Београду и увео многе новине у градњи у време када је Београд тек добијао контуре европског града. У срцу Београда Милош Савчић је саградио многе палате и подигао прве виле на Дедињу: Све то одузето му је после Другог светског рата.

Међу људима који су задужили Србију био је и Доситеј Обрадовић, просветитељ, реформатор и оснивач Високе школе, претече Београдског универзитета.

У Квадратури круга сте упознали и човека кога у Европи називају оцем микробатерија и смарт картица. То је Дејан Илић, први Србин који је добио Оскар за научна и техничка достигнућа за свој изум из области филмске технологије.

Зоран Милошевић човек који је подарио нови живот хиљадама људи, такође је био гост у Квадратури круга. Професор Милошевић се усавршавао у девет земаља, оперисао са највећим светским стручњацима из области трансплантације јетре и панкреаса и урадио највећи број трансплантација јетре у Србији и региону.

Уредник: Бранко Станковић