Право на сутра-Срећа са неба не пада

Да срећа са неба не пада, да са неба евентуално проблеми могу доћи и да је најпоузданије заправо оно што се сопственим умом и радом створи - сведоче неки од наших саговорника. Ипак, помоћ и солидарност понекад су неопходни.

Више од две хиљаде људи на подручју Косова и Метохије, свакодневно користи помоћ Народне кухиње и често им је оброк који тако добију - једини у току дана. Радом народних кухиња на овом подручју координира хуманитарна организација „Мајка 9 Југовића", на чијем челу је жена посебне енергије - Светлана Стевић.

У селу Могила, у Косовском Поморављу је један од погона ове организације, где се производи и пастеризује воће и поврће.
Хуманитарна организација „Мајка 9 Југовића" у својим погонима - у фарми, кухињи, млекари и пластенику, запошљава шездесетак радника.

У овом делу Косовског Поморавља, као и у другим српским срединама на Космету, до сталног запослења најтеже се долази. Мештани се довијају како ко зна и уме. Још је теже када пехови униште и то до чега се муком дође.

Много проблема, много људи на рубу егзистенције, незадовољство, неизвесност - општи је утисак у разговору са мештанима села у општини Витина.

На вишедеценијске проблеме мештана овога краја, кап у пуној чаши су проблеми који су последица ковид пандемије: отежан пласман и смањено тржиште.

Изливање Мораве није нажалост кап која прелива чашу већ изузетно велики проблем који мештане Клокота, нарочито оне чије су окућнуце у непосредној близини реке, затиче при свакој обилнијој киши.

Своју битку за правдом, са свешћу да срећа са неба не пада, деценијама бије крепка, витална 82-годишња Марија Луиза Николић, коју смо посетили у Приштини.

Ауторка и уредница емисије: Татјана Манојловић