Квадратура круга-Привредник ишколовао читав један град

ише од 40.000 сиромашне а талентоване деце, ишколовало је Српско привредно друштво „Привредник" које су пре 125 година основали угледни Срби у Загребу са циљем да што више деце извуку из сиромаштва. Посебно оне из пасивних крајева као што су Далмација, Лика и Крајина.

„Привредник" није само школовао децу, већ им је, након завршетка школовања, преко штедно-кредитних задруга помогао да отворе своје радње и постану самостални и економски независни.

Од 1904. године „Привредник" почиње да шаље и девојчице на школовање. Своју делатност, од 1908. која је до тада била везана само за Хрватску и Војводину, које су припадале Аустроугарској, проширује и на Србију.

Многи угледни Срби били су добротвори „Привредника", почев од Михаила Пупина, Николе Тесле, Јована Цвијића, сликара Паје Јовановића, велепоседника Лазара Дуњђерског, до трговца Владимира Матијевића који је био иницијатор и оснивач „Привредника". Многи добротвори ове организације даровали су своју имовину „Привреднику" и оставили му бројне задужбине, посебно у Хрватској.

Рад „Привредника" је забрањиван три пута: први пут након убиства Франца Фердинанда у Сарајеву и након аустроугарске објаве рата Србији, други пут за време Независне државе Хрватске и трећи пут после Другог светског рата, када су му тадашње власти забраниле сваку делатност и одузеле му сву имовину која ни до данас није враћена.

Пре три деценије рад ове фондације је обновљен у Загребу и Новом Саду и од тада до данас „Привредник" је ишколовао више од 2.500 ученика и студената који су данас успешни и угледни људи.

Уредник: Бранко Станковић