Квадратура круга-Специјална емисија 2.део. 20.година емисије

Кратка историја Срба

У протеклих 20 година у „Квадратури круга" је испричано близу 2.000 прича о људима и народима са Балкана. У неким од тих прича открили смо вам део скривене историје Срба, скинули вео са дуго скриваних тајни и приказали вам многе значајне личности које су у последњих 1.000 година обележиле историју српског народа.

У другом, специјалном издању Квадратуре круга, посвећеном 20. годишњици ове емисије видећете фрагменте из емисија о Немањићима, династији која је дала осам краљева и два цара и која је изградила најзначајније православне храмове почев од Студенице, затим Жиче и Грачанице до Хиландара. Из светородне династије Немањића, чији је сваки трећи владар проглашен за свеца, јесте и први крунисани цар српске државе и најуспешнији средњовековни владар цар Душан који је српску државу учинио једном од најмоћнијих у Европи у то време. Због тога смо и ишли у Призрен, Душанову престоницу у којој је саградио и своју гробну цркву где је почивао све до 1927. године. У том граду столовао је и последњи владар из лозе Немањића - цар Урош. У време његове владавине је дошло до пропасти српског царства, након чега су Србију освојиле Османлије. Вековна борба против турског зулума уродила је плодом тек 1804. године, у Првом српском устанку под вођством Карађорђа. Због тога смо походили Карађорђев град кога су срушили Обреновићи и успут откривали део скривене историје из тог периода.

У Нишу смо осветлили лик војводе Стевана Синђелића, били смо на Чегру и Ћеле-кули. У протеклих 20 година говорили смо о највећим јунацима из Првог светског рата почев од Милунке Савић до Момчила Гаврића, најмлађег војника у историји ратовања. О страдањима српског народа који је у Великом рату изгубио половину мушког становништва сведочили смо у Квадратури круга у којој смо приказали и страдање Срба у Другом светском рату.

Обишли смо највећа српска стратиша у некадашњој НДХ, Јасеновац и Доњу Градину, јаме Голубинка код Пребиловаца и јаму Равни Долац код Ливна и први отворили причу о логорима за децу у НДХ у којима је страдало око 20.000 српске деце чија је имена и презимена пописао Драгоје Лукић и сам дете логораш. Пронашли смо живе сведоке из сваког од тих логора који су тада били деца а данас су старци.

Уредник емисије: Бранко Станковић