Право на сутра-Доживи Косово и Метохију

Живот има свој пут где год ко живео, само су околности и услови различити. А какви су услови у јужној покрајини најбоље знају они који живе у окружењу. Да би доживели Косово и Метохију морате упознати свако место и његове јунаке.

Право је изненађење музика коју стварају репери Данило Ђурић Лонданезе и Стојан Поповић. Од детињства су заједо у Осојану и Кошу, где са породицама живе у окружењу. То их није спречило да постану сјајни музичари. Њихове нумере су на Јутубу и Инстаграму. У њиховој средини нема пријатних дешавања, свакодневица им није лака, јер се још увек село обнавља и нема потпуне безбедности. Сви догађаји и дружења су у Косовској Митровици. Без обзира на све потешкоће, њихов избор је да остану и буду са својим породицама у Метохији.

У супротном делу Косова и Метохије, близу тврђаве Ново Брдо, са породицом живи свештеник из Братунца. Необичног гласа и снажне воље, отац Стево Митрић увек је ту за све што је потребно народу у тој парохији. Иако је из Републике Српске, већ четрнаест година живи на Космету. Обишао је сва места, сазнао је много тога што није знао и зато каже да Косово и Метохију треба доживети. Подсећа на значај Новог Брда у средњовековној Европи и поручује да сада морамо и ми да се вратимо Новом Брду, које нас је све задужило. Сазнаћемо зашто у емисији (До)живи  Косово и Метохију.

Ауторка: Светлана Вукмировић