Право на сутра-Разија и Ана

Албанка Разија Метај из Кукса (Албанија) и Ана Балог из околине Панчева, српске снаје на Косову и Метохији, пронашле су породичну срећу у околини Новог Брда. Живе у суседству, у Зебинцу, у скромним условима. Од стоке коју држе имају млеко и производе сир а у пластеницима гаје паприку, парадајз и друго поврће.

На брак Албанке из Албаније и Србина са Косова и Метохије, у том селу, многи гледају с подозрењем или чуђењем. Међутим, ово двоје људи показало је да су за њих лична срећа и љубав изнад сваке политике. Поједини Албанци, којима њихов брак смета, користе сваку прилику да Разији пребаце што живи са Србином. Због тога су забринути за своју децу - Марину и Михајла. Разијина породица из Албаније није имала ништа против њеног избора да се уда за Синишу Јовића, али Албанци са Косова и Метохије то не могу да прихвате. Због тога је са старијим комшијом Албанцем завршила на суду.

Поред тих непријатности, Разија и Синиша сваке ноћи наизменично стражаре у штали и кажу да је то једини начин да сачувају фарму крава од које живе.

Како би економски ојачали и подржали породицу Јовић, представници Хуманитарне организације Косовско Поморавље из Партеша прикупили су средства и обезбедили грађевински материјал за изградњу просторије за производњу сира. Мали произвођачи попут њих своје производе могу да пласирају преко интернет продавнице „Купуј са Космета", кажу Никола Васић и Стефан Мирковић.

Простране ливаде и брежуљци красе села код Новог Брда. У Зебинцу, у неколико махала, простиру се имања педесетак српских домаћинстава. На једном од њих породица Костић подиже петоро деце.

Забринути су што се земља продаје у бесцење у том и другим селима широм Новог Брда. Жале што Албанци лако долазе до српских ливада и шума.

Ана Балог и Жико Костић одржавају имање, чувају стоку и боре се за живот. Ана каже да је прешла у православље и да је заволела Косово и Метохију, упркос тешкоћама које их прате.
Непрекидно раде јер за децу, кажу, морају да створе макар елементарне услове за живот.

Ауторка емисије Светлана Вукмировић