Право на сутра-Кад вам одузму град и њиву

Уз несигурност, неправду, физичке и вербалне нападе Срби на Косову и Метохији живе већ две деценије. Додатно се боре и за егзистенцију. До посла је тешко доћи па је перспектива све тежа.

Најтеже је у мањим срединама где Срби додатно стрепе за своју безбедност. У селу Батусу код Косова Поља у деведесетак кућа живи око триста педесет становника. Скоро сви живе од пољопривреде али своје производе немају где да пласирају.

Породица Савић живи у кући која је стара осамдесет година. За обнову немају средства. Без посла су синови који иако су млади не могу да дођу до зараде.

У близини су Арсићи који са двоје деце живе у кући коју им је уступио стриц. Постављају питање да ли може четворочлана породица да живи од 22.000 динара. У оближњој Лепини и осталим селима слична је ситуација. Желе да се њихов глас чује јер им је, кажу, потребна подршка и солидарност да би савладали проблеме.

Књижевник и новинар Живојин Ракочевић сматра да због актуелне пандемије њихов живот личи на живот у дуплом затвору.

Незапослене руке су највећа болест каже Ракочевић и подсећа да многи не смеју да обрађују сопствену земљу и да су тако земљорадницима везане руке.

Ауторка емисије: Светлана Вукмировић