Трагом Карађорђа-Приљежни градитељ

У једанестој епизоди под називом "Приљежни градитељ", документарно-игране серије "Трагом Карађорђа", Образовно научног програма РТС-а, представљени су преломни догађаји у устаничкој Србији 1810. и 1811. године.

Након ранијих победа над Турцима на Иванковцу, Мишару, Делиграду и Варварину, српски устаници под Карађорђевим вођством односе победу и на Тичарском пољу код Лознице над 40.000 Турака.

У лето 1811. године Хајдук Вељко кога је Вук Стефановић Караџић упоредио са Ахилом и Милошем Обилићем постављен је за војводу неготинске крајине.

Карађорђе у предаху између бојева гради и утврђује тополски град са четири угаоне куле, црквом и школом; помаже обнову и изградњу цркава и манастира у Србији...

У ослобођеној земљи укинут је феудализам, граде се путеви, цвета трговина, оснивају се судови по нахијама... Скупштином у Београду почетком 1811. године ограничена је самовоља српских војвода, Совјет на челу са врховним вождом Карађорђем који је проглашен за наследног господара постао је врховна власт у Србији.

Редитељ: Мирослав Живановић
Уредник: Мр Велибор Лазаревић