Читај ми!

Мирис кише на Балкану, 13-14

„Мирис кише на Балкану“ је телевизијска серија снимљена према истоименом роману Гордане Куић. Прича прати судбину породице сефардских Јевреја из Сарајева у периоду од почетка Првог до краја Другог светског рата. Леон, власник часовничарске радње и његова супруга Естера, имају пет кћери-Буку, Рики, Бланки, Нину и Клару и сина Исака.

Рики у стану Сандиног мужа већ три дана није успевала да заспи и трзала се на сваки шум. Бланки коначно признаје Марку да је у другом стању и њих двоје, упркос рату, одлучују да задрже дете. Санда долази до Рики и каже јој да су нова документа готова и да се спрема за полазак у село Грбавче. Под лажним именом Милица Марушић, Рики креће једног јутра пут Грбавча. Настојница зграде у којој живе Марко и Бланки на посредан начин упозори Бланки да њих двоје више нису сигурни у стану у коме живе. Клара са децом, због недостатка парка, одлази у градић Сермионе, где отпочињу нови живот као породица Валић, католичке вероисповести. Марко је успео да издејствује нова документа Бланки, јер је неко већ поднео пријаву полицији против ње, јер је Јеврејка. Недуго потом, Бланки рађа девојчицу.

Рики се полако навикава на сеоске послове: храњење живине, спремање помија за свиње... Све што никада није ни сањала да ће морати да ради. Пошто јој нестаје сапуна, одлази до куће учитеља Владе, где упознаје и његову жену, Даницу Стефановић. Даница јој поклони сеоску гардеробу, те се тако Рики, коначно, и изгледом уклопи у амбијент која је сада окружује.

Из Београда јој стиже пакет и писмо од Бланки у којем сазнаје да је постала тетка.

У главним улогама: Мирка Васиљевић, Александра Бибић, Синиша Убовић, Тамара Драгичевић, Стефан Бузуровић... специјални гости: Радмила Томовић, Наташа Балог, Вања Ејдус, Дубравка Ковјанић, Новак Билбија, Ана Стојановић, Андреј Шепетковски, Урош Јовановић, Милан Марић, Дубравко Јовановић, Милица Милша...
Редитељ Љубиша Самарџић, сценариста Ђорђе Милосављевић, продуценти РТС и Синема дизајн