Читај ми!

Чизмаши, 2-12

Серија "Чизмаши" снимљена је према роману академика Драгослава Михаиловића, једног од најзначајнијих српских писаца.

Жика Курјак проводи лепе дане у Ћуприји. Његови другови Ћора, Стевица и поручник Здравко Зец зближавају се са мајором Чичом Миљковићем, командантом ћупријске касарне, који их подучава и преноси своја искуства са Солунског фронта.

Војници се, да Чича не зна, забављају тако што по селу изигравају лажне сватове и госте се код домаћина који верују да ће удати кћерку за војника. Једна таква ситуација зближава поручника Зеца и сеоску учитељицу Мару. Чича из Марибора у касарну доводи остарелог ратног коња Гидрана. Жика случајно среће Софију, лепу и младу удовицу која у Ћуприји покушава да бнови трговинску радњу коју је наследила од мужа. За Жику је тај сусрет-судбински.

Улоге тумаче: Миодраг Драгичевић, Александар Берчек, Слобода Мићаловић, Миодраг Радоњић, Младен Совиљ, Милош Тимотијевић, Александар, Ђурица, Небојша Миловановић, Богдан Диклић, Горан Шушљик, Драган Бјелогрлић, Љубомир Бандовић, Предраг Мики Манојловић...
Редитељ Дејан Зечевић, сценариста Ђорђе Милосављевић
Роман "Чизмаши" је, 1983. године, добио НИН-ову награду за роман године, а 1984. био је најчитанија књига у традиционалној анкети Народне библиотеке Србије. Овај роман представља језички бисер српске литературе.