Документарне фусноте – Играчица у кавезу

Београд, Саломе, Гола жена, Оскар Вајлд, Бранислав Нушић, Играчица у кавезу... рекли би права нушићевска папазјанија! - али не, ради се о стварном догађају који су забележиле све београдске новине пре више од 115 година. О догађају и те како важном, показаће време, за настајање нашег првог балетског ансамбла у наредних тридесетак година.

Те 1907. године у Београд је наиме стигла Мод Алан, контраверзна канадска играчица. Провокативна у сваком смислу и као личност и као уметница чији су наступи називани скандалозним и неморалним и у Лондону, и у Бечу, Паризу, Будимпешти али не и у нашем Београду за који би се најмање очекивало да буде отворен према овој белосветској уметници.
Али је био је и управо у начину на који је тада београдска публика реаговала на овај авангардни и провокативни играчки перформанс Мод Алан, треба тражити корене свега онога што нам се касније дешавало кроз савремене изразе и најавангардније покрете од зенитизма, надреализма, апстракције, црног таласа, Битефа... изгледа да нам се ипак ништа није случајно дешавало... Па тако ни ми нисмо случајно забележили баш овај догађај у нашим "Документарним ФусНотама"

Уредница серијала и сценаристкиња Оливера Панчић