Други век - Горан Марковић

Горан Марковић је једна од најкомплекснијих појава наше кинематографије. Дете великих глумаца Оливере и Радета Марковића, ученик Елмара Клоса и Милана Кундере, у кинематографију је ушао истовремено као редитељ у ТВ серији "Држи воду док мајстори оду" и као тумач главне улоге у дебитантском играном филму Лордана Зафрановића"Недјеља".

Још неколико година радио је на телевизији као редитељ и глумац, а онда је дошло Специјално васпитање које га је у потпуности одвело режији играних филмова. До сада има укупно 16 играних филмова који су му донели велики успех код публике и критике, али и код жирија на домаћим и међународним фестивалима. Посебно у Шпанији и Француској где је имао низ ретроспектива и на фестивалу у Монтреалу где је награђиван за Урнебесну трагедију, Кордон и Турнеју.

У овој емисији чућемо зашто Горан Марковић није хтео да постане глумац и зашто је и поред глумачког искуства, ипак, постао редитељ. Описујући трауме које је имао на почетку редитељске каријере, Горан Марковић ће дефинисати професију филмског редитеља.

Такође, објасниће зашто је субверзивност једна од његових главних ауторских одлика и какав треба да буде однос филма и стварности коју живимо.

Уредник и аутор емисије је Небојша Поповић.