Читај ми!

Фотодокументи портфолио; Срђан Вељовић

Трећа епизода нове сезоне серијала Фотодокументи_портфолио, коју је Независни филмски центар Филмарт из Пожеге осмислио са намером да пружи шири увид у фотографску сцену Србије, бави се дугогодишњом документаристичком фотографском праксом Срђана Вељовића.

Срђан Вељовић (1968) фотограф и концептуални документариста, завршио је Електротехнички факултет у Београду. У својим радовима бави се проблемом идентитета и његовог успостављања као поља конституисаног извана истражујући места преступа границе која га дефинише. Излагао је више пута групно и самостално у Србији, Македонији, Хрватској , Босни, Словенији, Црној Гори, Румунији, Албанији, Аустрији, Немачкој, Сједињеним Америчким Државама. Члан је УЛУС-а.

Присутан на домаћој уметничкој сцени од почетка двехиљадитих Вељовић је изградио специфичну ауторску позицију развијајући своју уметничку праксу како кроз интензивно праћење и документовање различитих видова културног, друштвено- активистичког, урбаног живота првенствено Београда, али и Србије и региона, тако и кроз низ пројеката у којима иницира и отвара бројна питања у вези са социо-политичким контекстима нашег поднебља. У својеврсној визуелној хроници догађаја, појава и ситуација, Вељовић настоји да забележи општу слику друштва суоченог са драматичним променама, од свакодневице свог непосредног животног и породичног окружења до одређених колективних простора / зона или малих појединачних гестова непристајања, борбе и отпора политикама које су овдашње заједнице последњих тридесет година уводиле у околности перманентних криза, нестабилности и неизвесности. Сагледан у целини и посебно у тематско-проблемским пољима којима се бави, Вељовићев фотографски рад је истраживачки, проширен ауторовим трајним промишљањима и самог медија фотографије односно значаја и места који фотографска слика има данас као документ и као уметнички израз у интерпретацијама и разумевањима друштвених реалности и њихове перцептивне усложњености.

Аутор емисије: Мирослав Карић

Сниматељи: Милица Ђорђевић, Сретен Вуковић
Монтажа: Сретен Вуковић
Продукција: Филмарт 2021.

Реприза: Петак, 25. јун у 01:35 и 09:45