Филозофија и...Јунг

Серијал Филозофија и... нови серијал посвећен теорији. Прва емисија је прича о психоанализи и о незаобилазном Карлу Густаву Јунгу, оснивачу аналитичке психологије. Прекретница у његовом животу била је познанство са Сигмундом Фројдом. Велико пријатељство завршило се после 13 година плодоносног дружења. Јунг је основао свој нови правац замеривши, између осталог, Фројду да је превише психоанализу базирао на сексуалности

Карл Густав Јунг развија појам несвесног, који има огромну улогу у развоју личности. Првих година Јунг је инсистирао на колективном несвесном. Оно се најлакше огледа код суседних народа, који једни другима за своје проблеме приписују грешке и одговорност, не сагледавајући себе. Управо такви ставови могу бити извор трајних сукоба. Јунг је указао на постојање архетипова у свакој култури и указао на неколико ступњева развоја личности. У 21 веку, када смо прошле године обележили 160 година од његовог рођења, аналитичка психологија и даље даје одговоре на многе проблеме који муче и савременог човека.
Како се изборити са проблемима, шта нам доноси Јунгова мисао и које су његове поруке, нека су од питања о којима у емисији Филозофија и Јунг говори проф. др Жарко Требјешанин.
Уредник и аутор емисије: Јасмина Вујновић Милошевић

 

Реприза у 11:30