Филозофија и... Сократ и смрт

"Мишљење и разум јесте оно што управља, што је истинито и што је опште" - Сократове су речи које и данас после двеипохиљаде година слушамо и у њима проналазимо смисао. Према мишљењу Хегела, Сократ је био најинтересантнија појава у историји филозофије. Сократ је скинуо филозофију са неба на земљу и увео је у свакидашњи живот у домове и на тргове.

Најпознатије дело, које и данас има великог утицаја, јесте "Одбрана Сократова" у којој нам Сократ говори о смрти, том вечитом пратиоцу људског бића али и зашто се ње не би требало бојати.
Према његовим речима читав људски живот јесте припрема за смрт. Човек би требало да живи у нади да ће на оном свету по смрти учествовати у највећим добрима и да је она само део нашег бића и постанка.
Шта нам о том највећем људском страху поручује Сократ, како осмислити живот и данас преко Сократових мисли, шта би савремени човек у контексту филозофије требало да чини да свој живот учини вредним живљења говори нам проф. др Ирина Деретић која предаје Античку филозофију на Филозофском факултету у Београду.
Уредник и аутор: Јасмина Вујновић Милошевић

реприза  у 11:15