ТВ лица: Весна Голдсворти

Књижевница Весна Голдсворти живи и ради у Лондону и једина је Српкиња која је чланица Британског краљевског друштва писаца.

На дан када је прва личност из Србије ушла у ову престижну институцију у коју се улази тајним гласањем, потписала се Бајроновим пером и потврдила своју позицију у књижевним круговима Енглеске.
О томе колико су радо читане њене књиге сведочи и податак да је само у једној књижари у Лондону, у једном дану, продато чак 600 примерака њеног романа.
У Београд  је допутовала после више од две године да би јој била уручена књижевна награда "Фондације Момо Капор" што је дочекала са великом радошћу сведочећи о њему као о писцу њене младости због кога је носила  старке и уживала у Београду који је Мома волео и о коме је писао.
Дан са Весном Голдсворти почео је на додели награде, а затим кроз семтиментслно путовање по Дедињу где је одрасла, уз сећање на вожње бициклом низ Ужичку улицу у којој је неколико пута видела Тита, о томе како је упознала супруга и како су њени родитељи прихватили зета Британца, о спајању две културе и раду на BBC-у, али и о књизи "Чернобиљске јагоде" коју је написала када је сазнала да је тешко болесна, а коју је желела да остави њеном двогодишњем сину да је упозна. Данас је цео тај период иза ње, а пред њом су књиге и награде као ова најновија која носи име омиљеног домаћег писца, а дан са Весном Голдсворти завршен је у кући у којој је живео и стварао Момо Капор, на пријему у њену част.
Аутор Тања Петернек

реприза 17.мај у 05:05 и 13:05