Филозофија и... Мартин Хајдегер

Двадесети век и два Светска рата покренула су бројна питања везана за човеково постојање, његову суштину, опстанак и смисао. Последице ратова донеле су и нова поимања у уметности, друштвеним наукама и филозофији. На европској и светској сцени, у филозофији, психологији и социологији, појављују се најзначајнија имена 20. века.

Ова емисија циклуса Велики филозофи двадесетог века посвећена је једном од највећих имена модерног доба, филозофу Мартину Хајдегеру.
Мартин Хајдегер рођен је 1889. године у Бадену, а студирао је у Констанци и Фрајбургу. Био је студент и асистент Едмунда Хусерла, који је у Хајдегеру видео свог наследника и некога ко ће допринети даљем развоју феноменологије. Међутим, Хајдегер објављује своје чувено дело Биће и време и тада и Хусерлу бива јасно да он има свој пут. Чувено дело омогућило је Хајдегеру да постане и професор у Фрајбургу.
Врло рано стекао је велико име у филозофским и ширим круговима, а његова филозофија поставила је темељ и појмове који ће несумњиво оправдати мишљење да је он највећи представник европске филозофије. Међутим, оно што је одредило живот овог великог филозофа јесте националсоцијализам. Доласком Хитлера на власт, он се учлањује у Националсоцијалистичку партију и постаје ректор Универзитета у Фрајбургу. О његовом учешћу и деловању током нацизма доста се говорило, али остаје једна битна чињеница, а то је да није био антисемита.
О његовом животу и делу у емисији Филозофија и... Мартин Хајдегер, говори наш познавалац Хајдегерове мисли, проф. др Часлав Копривица.
Уредник и аутор: Јасмина Вујновић Милошевић

реприза, 28. април у 09:25