Читај ми!

Студио 6: Сaшa Мирковић - Bachcord

На програму су дела Јохана Себастијана Баха: Првa и Другa свитa за виолончело у аранжману за виолу, и Сонатa за виолу и виолончело у ге-молу у пратњи чембалисткиње Бојане Димковић.

Саша Мирковић је један од наших најпродуктивинијих уметника на пољу класичне и савремене музике. Он је активан као солиста, камерни и оркестарски музичар, педагог и организатор музичког живота. На бројним реситалима и камерним концертима, али и на наступима са ансамблом Метаморфозис, чији је оснивач и уметнички вођа, изводи разноврстан и специфичан програм - од барока до савремене музике српских и светских аутора, те до граничних жанрова који комбинују класичне идиоме са етно, џез и поп изразом, аудио и видео-технологијом.
Као солиста и камерни музичар, усавршавао се на мајсторским курсевима и сарађивао са професором Огњаном Станчевим, члановима квартета HJK Helsinki и Медичи. Био је члан и вођа секције виола Норвешког омладинског оркестра (Елверум), Немачко-скандинавског оркестра (Берлин) и Светског омладинског мировног оркестра (Стокхолм). Током студија, био је добитник великог броја првих и специјалних награда, укључујући и награде за извођење савремене музике. Обимна концертна активност Саше Мирковића обухвата извођења на свим најзначајнијим фестивалима уметничке музике у Србији, али и наступе у престижним дворанама и фестивалима широм Европе, у САД, Канади, Аустралији, Новом Зеланду, Хонг Конгу. Последњих година остварује изузетно запажене наступе као солиста испред Ансамбла Метаморфозис. Посвећен истраживању и интерпретацији музике савремених аутора, Мирковић је премијерно извео преко 80 солистичких, камерних и концертних дела за виолу. Међу ауторима који су Саши Мирковићу посветили своја дела јесу: Александра Вребалов, Светлана Савић, Драгана Јовановић, Зоран Ерић, Наташа Богојевић, Ана Гњатовић, Бранка Поповић, Драшко Аџић, Ивана Стефановић, Милорад Маринковић, Стеван Ковач Тикмајер, Александар Седлар, Милорад Маринковић, Јасна Вељановић, Петер Мацхајдик, Аират Ихмоуратов, Владимир Кораћ, Владимир Трмчић, Соња Калајић, Драган Латинчић, Ивана Стефановић...

Реприза , 12.05. у 01:55 и 09:55

број коментара 0 Пошаљи коментар